Офіційний сайт
виробника

made_ukranian
(050) 404-76-00
(067) 005-88-55
(044) 364-83-96
Пн-Пт 08:30 - 19:00
Сб 8:30 - 13:00
Нд: Вх
0
made_ukranian
  • 0
Оберіть мову
Українська | Англійська

Як правильно доглядати лляну скатертину

Дата публикации: 02.03.2018

Красива скатертина – неодмінний атрибут будь-якого свята, що створює піднесену урочисту атмосферу. Сьогодні особливо популярні лляні скатертини: вони повністю натуральні, виглядають вишукано, при цьому мають доступну ціну.

Скатертини з льону бувають трьох видів: з суворого льону (природний колір), вибілені та фарбовані. Яку б скатертину ви не обрали, необхідно знати, як правильно доглядати за лляною тканиною, щоб підвищити її зносостійкість і не зіпсувати зовнішній вигляд.

ПРАННЯ ЛЛЯНОЇ СКАТЕРТИНИ

Звичайно, рекомендується прати льон руками, але цей варіант вимагає зайвих зусиль. Якщо ви вирішили прати лляну скатертину в машинці, необхідно вибрати делікатний режим. Важливо пам'ятати, що температура води понад +90°С непогано відбілює, але псує лляну тканину, тому виварювання не рекомендується. Якщо скатертина фарбована чи має вишивку, постраждає не тільки тканина, але можна також зіпсувати її колір. Викручувати льон на великих оборотах теж протипоказано – він втратить свій вигляд. Випрану скатертину злегка віджимають і розвішують над мискою, аби стекла вода.

Обираючи пральний порошок, необхідно звернути увагу на те, чи є в складі засобу хлор – лляні вироби погано переносять контакт із цією речовиною. Якщо сумніваєтеся, беріть дитячий порошок (або рідкий засіб для прання) – в них практично ніколи не використовують хлор. Важливо уточнити, що через високу гігроскопічність льон необхідно добре полоскати. Господині рекомендують використовувати розчин оцту (30 мл / 1 л води) – він зберігає яскравий колір виробу, пом'якшує тканину і ідеально вимиває пральний порошок.

ЯК ВИВОДИТИ ПЛЯМИ ІЗ ЛЛЯНОЇ СКАТЕРТИНИ

Головне правило: чим раніше випрати, тим кращим буде результат.

Більшість нескладних плям може прибрати звичайне господарське мило 72%: необхідно гарно намилити, дати тканині трохи підсохнути, а потім випрати в делікатному режимі. Щоб зробити лляну скатертину білосніжною, підходять кисневі відбілювачі, але якщо на ній є вишивка, цей спосіб не підійде.

Плями від алкоголю можна відіпрати концентрованим соляним розчином, але це не стосується плям від червоного вина: над ними доведеться потрудитися. Такі плями, якщо вони свіжі, замочують у розчині марганцівки на 5 хвилин, а потім обробляють розчином перекису водню (столова ложка на склянку води).

ЯК ПРАВИЛЬНО ПРАСУВАТИ СКАТЕРИНУ З ЛЬОНУ

Якщо ви хочете, щоб скатертина виглядала чудово, не прасуйте її сухою! Лляну скатертину прасують вологою, а потім дають їй підсохнути на свіжому повітрі. Вишивку і мережива прасують навиворіт.

02.03.2018